S velikim zadovoljstvom predstavljamo projekat pod nazivom „Dani urgentne medicine Zenica 2023“, koji se realizuje zahvaljujući predanosti i stručnosti osoblja Odjela Urgentne Medicine Kantonalne Bolnice Zenica. Ovaj inovativni projekat nastoji unaprijediti razumijevanje i praksu hitne medicinske njege i zaštite kroz saradnju Kantonalne Bolnice Zenica, Ljekarske Komore Zeničko-Dobojskog Kantona, Komore Medicinskih Sestara/Tehničara Zeničko-Dobojskog Kantona, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici te platforme ABC Doktori.

Dani Urgentne Medicine obuhvataju niz predavanja i radionica koje će se od 23. do 24. septembra 2023. godine, održati u inspirativnom okruženju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Ovaj događaj predstavlja priliku za sudjelovanje u nizu edukativnih predavanja i radionica, kojima će rukovoditi istaknuti stručnjaci iz oblasti hitne medicine i medicinskih nauka.

Učesnicima će biti ponuđen širok spektar edukativnih tema, koje će obuhvatiti osnovna hitna medicinska stanja kao što su anafilaksa, akutna internistička i hiriruška stanja, te povrede. Kroz interaktivne radionice, prisutni će imati priliku da praktično nauče o postupcima osnovnog i naprednog oživljavanja (BLS i ALS), pristup traumatiziranom pacijentu, hirurškom šivenju te postavljanju imobilizacijskih materijala.

Projekat ima za cilj okupiti ljekare specijaliste, mlade ljekare, studente i medicinske sestre/tehničare, te ih inspirisati za kontinuirano učenje i stručno usavršavanje. Hitna medicina predstavlja ključnu kariku u zdravstvenom lancu, a posebno je važna za ljekare koji pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu. Koordinatori projekta te organizacioni tim vjeruju da se upravo temelji hitne medicine neizostavan dio obuke i prakse svakog mladog ljekara.

Prijave za aktivne učesnike projekta (prezentatore i predavače) primarno doktore medicine su već otvorene! Popunjavanjem prijave na linku: Prijava za predavanje – “Dani urgentne medicine” (google.com) postajete aktivni član projekta tokom kojeg ćete imati priliku učesnicima održati predavanje. Temu možete izabrati sami ili će vam ista biti predložena od strane organizatora. Sve zainteresovane za učešće na projektu „Dani Urgentne Medicine“ pozivamo da prate Facebook grupu kao i Instagram profil samoga događaja. Također, za dodatne informacije uvijek se mogu javiti na mail adresu: daniurgentnemedicine@gmail.com

Prijave za pasivne učesnike otvaraju se 15. augusta 2023. godine. Učešće na projektu je potpuno besplatno!